Agyagok


Agyagnak azt az üledékes kőzetet hívják, amelynek szemcsemérete nem haladja meg a 20 μm-t. A benne található ásványok nagyon kicsik, mikrokristályosak. Ilyen ásványok például a kaolin, az illit, a montmorillonit és a bentonit.
Színes agyagokat a világ különféle pontjain bányásznak. A leghíresebb zöld és rózsaszín agyagot Franciaországban, kéket többek között Oroszországban, vöröset például Amerikában. A kibányászás után hosszú tisztítás és feldolgozás következik, hogy kozmetikai minőségű agyag, váljon belőle.
A különféle agyagok más, más tulajdonságokkal bírnak  a meghatározó finomszemcsék dörzshatással rendelkeznek, képesek megkötni a vizet, amit nehezen ad le és zsírfelszívónak mindegyik ajánlható.


Rózsaszín agyag

A természetes rózsaszín agyag színét vas-oxid-tartalmának köszönheti, a francia vörös és fehér kaolin keveréke. A különböző típusú agyagok közül ez a leggyengédebb ápolószer, ezért száraz és érzékeny, dehidratált  bőrre is használható.  Alkalmazásával gyengéden megtisztíthatjuk a száraz bőrt, fokozhatjuk a vérellátását, és eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, így az selymesebbé és puhábbá válik. Az akne és más bőrelváltozások kezelésére, méregtelenítésre, és a megégett bőr helyreállítására is alkalmas. 
Zöld agyag
A természetes zöld agyag ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, adalékokat nem tartalmaz. Szilícium-, vas-, cink-, magnézium-, kalcium-, szelén-, kálium- és nátriumtartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a zsíros bőr ápolására. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, fokozza a bőr vérellátását, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású, illetve selymessé és puhává teszi a bőrt.