Illóolajok

Mik azok az illó olajok és mire használhatjuk őket?


Az illóolajok tömény hidrofób folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Előállíthatják desztillációval, préseléssel vagy oldószeres extrakcióval.
Illatuk jellemző az egyes növényekre. Az illóolajok nevüktől eltérően nem olajok, mivel az olajok fő tulajdonsága az, hogy fehér papírra cseppentve zsíros nyomot hagynak, és szobahőmérsékleten jelentéktelen a párolgásuk. Ezzel ellentétben az illóolajoknak éppen az a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy szobahőmérsékleten is jelentős gyorsasággal párolognak, és párolgásuk után sem hagynak nyomot.
Ezen tulajdonságát használjuk fel az illóolajok tisztaságának megállapítására is, ugyanis ha el is illan a fehér papírra cseppentett illóolaj, de a papíron a legkisebb nyomát is látjuk a cseppnek, akkor nem 100%-osan tiszta a vizsgált illóolaj. Az illóolaj tehát sok vegyületből álló vegyes komponensű, folyékony halmazállapotú, 100%-ban illékony anyagok elegye, amely alkotórészei miatt jelentős gyógyhatással bír. Fényre, hőre, levegőre érzékenyek.
Az illóolajok színe áttetsző, bár van ámbra vagy sárga színű olaj is, mint például a pacsuli- vagy narancsolaj. Mivel a növény valódi eszenciáját tartalmazzák, ezért csak kis mennyiséget kell belőlük használni. 
Nem szabad összetéveszteni őket a parfümolajokkal, mivel ez utóbbi anyagokat mesterségesen állítják elő, ezért terápiás hatásuk nincs.
Az illóolajokat a parfümériában, az aromaterápiában, kozmetikai iparban, gyógyszeriparban használják, valamint ételek ízesítésére. Az illóolajokat ezenkívül otthoni, házi használtra is lehet alkalmazni borogatás, lemosás, fürdőolaj-készítés, inhalálás, aromalámpában való párologtatás útján, vagy ételekbe lehet őket keverni.
Önmagukban és keverékként is alkalmazhatóak. Aromalámpában párologtatva mindig vízbe kell cseppenteni őket, fürdő- vagy masszázsolajként mézbe vagy zsíros tejbe keverve kell alkalmazni őket.
Az illóolajok történetéről lehet még olvasni érdekes dolgokat a wikipédián.
(Wikipédia)Itt azokról az illóolajokról olvashatsz  tovább, amit én használok és szeretek.

Bergamott vagy más néven keserű narancs

A bergamott olajat a bergamottnarancs héjából préselik, csodás illata az Earl Grey teáról lehet ismerős. Felvidítja és frissíti a lelket, eloszlatja a félelmet és az aggodalmaskodást, mérsékli a szorongást, elsimítja az érzelmek hullámzását.Alkalmas az önbizalom helyreállítására.
Bőrápoló szerekben is igen népszerű a használata, mert összehúzó, bõrtisztító hatású. Alkalmas a bõrfertõzések és a pattanások kezelésére is. . . 
Fényérzékennyé teszi a bõrt, emiatt arckrémbe, naptejbe nem ajánlott használni.


*****

Champa

Ázsia melegebb régióiban őshonos a liliomfa (vagy magnólia) vadon élő rokona, a boldogság fájának is nevezett sárga virágú champa (Michelia Champaca).Virágainak csodálatosan édes, bódító illatában a méz aromáján kívül felfedezhetők tömény, testes, keleti illatjegyek. Más liliomfafélékhez hasonlóan a növény virágba borul még azelőtt, hogy a levelek megjelennének. A virágok rendkívül hosszú ideig, sokszor akár nyárig pompáznak.

Magukat a virágokat a friss házasok hitvesi ágyának díszítésére használják hagyományosan, mivel a champavirág illatát afrodiziákumnak tekintik. Elbűvölő aromája egyúttal lazító és vérnyomás-szabályozó hatású, serkenti a boldogsághormonok termelődését.

A valódi champaolajat a legdrágább illatesszenciák közé sorolják, csupán néhány parfümgyártó cég használja.

*****


Geránium


Enyhíti a bõrbetegségeket, ekcémát és pattanásokat. Eltünteti a bõrhibákat, fényt és fiatalos jelleget ad az arcnak. Száraz és zsíros bõrre is alkalmazzák. A narancsbõr kezelésére is kiváló. Frissít, élénkít, gombaölő, antiszeptikus hatású, egyensúlyban tartja a bőr faggyútermelését. 

Illata rózsára emlékeztető, csodás virágillat.
*****


Muskotályzsálya
A muskotályzsálya illó olaja,  revitalizálja a bőrt, kisimítja a ráncokat és meggyógyítja a kiütéseket és az ekcémát. Hatóanyagai nyugtatják a bőrgyulladásokat, és szabályozzák a száraz bőr zavart lipidháztartását